20-годишната Гьокчан Гюлюстан ще лежи 12 години в Сливенския женски затвор за убийството на бившето си гадже. Това е решението на Апелативен съд Пловдив. Девойката от Кърджали ще търка наровете повече от десетилетие за това, че е убила на 20-годишния Бекир Хашим от село Жинзифово.
Магистратите от Пловдив потвърдиха присъдата, наложена от Кърджалийския окръжен съд. Гьокчан трябва да плати по 150 000 лева кръвнина на родителите на убития младеж, както и разноските по делото – такси върху гражданския иск в размер на 12 000 лева и 3000 лева хонорар на адвоката на потърпевшите. Съдиите не повярваха в опитите на зевойката да ги убеди, че не е искала да нарани бившия си приятел.

БЛИЦ припомня, че Гьокчан е била изнудвана от Бекир няколко години с порноклип. Похотливецът постоянно заплашвал бившата си любима, че ако му откаже секс, ще пусне в интернет видео как двамата се любят. Младежът направил видеото в колата, тайно от момичето. Дори и след като тя го зарязала, той я изнудвал с този компромат и е принуждавал постоянно да прави секс с него. 

Така се стигнало до фаталния ден – 11 май 2015 г. Бекир отново се обадил на Гьокчан, заплашил я, че ако не отида да удоволетвори желанието му, ще изпълни намерението си да я изложи през цяла България. Завел я в землището на с. Широко поле и поискал това, което смятал, че Гьокчан е  длъжна да му даде. Съдиите са преценили, че момичето напълно е разбирало значението на постъпките си и, че действията й говорят за предварително планирано деяние и добре обмислени действия. За това говорело и последващото поведение на подсъдимата, насочено към прикриване на следите от извършеното престъпление – тя е прибрала ножа, с който е наръгала момчето, изтрила е следите от кръв по него и джиесема на убития, а след това ги е изхвърлила в контейнер в Кърджали. Гьокчен твърди, че само е замахнала с ножа, за да уплаши момчето, че е искала да го рани в рамото, но то се извъртяло и острието попаднало в областта на сърцето. Извикала такси до селото и се прибрала в града. После се е срещнала и с настоящия си приятел, за да си осигури алиби. 

БЛИЦ припомня, че пред кърджалийските магистрати Гьокчан направи през април пълни самопризнания. Затова получи и 12 години затвор, вместо 18-те, поискани от окръжната прокуратура, въпреки че родителите на убития настояваха за доживотна присъда. Решението на Апелативния съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от съобщаването пред Върховния касационен съд.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ