Областната болница във Велико Търново търси кръводарители. Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции в лечебните заведения в областта се нуждаят от от кръв и кръвни продукти. Наличностите в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД в старата столица са намалели, а то единствено осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък.
Това съобщават от ръководството на областната болница и Кръвцентъра в болярския град и отправят призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв. Това може да стане в дните 10 – 14 октомври на място в стационара на ул.”Ниш” 1 във Велико Търново, съобщи "Труд".

„Въпреки намалените наличностите на кръв и кръвни продукти лечението на пациенти не е и няма да бъде преустановено, а се търсят различни форми за привличане на повече доброволни кръводарители.

Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, да не приемат медикаменти и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и 2 дни платен служебен отпуск”, напомнят от болничното ръководство.

За деветмесечието на тази година дарилите кръв в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” са 1753, докато през същия период на миналата година са били 1752/. Доброволците са 328 или 1/5 от всички дарили срещу 332 за същия период на 2015 г. Редовните кръводарители, които са дали кръв повторно в рамките на 2 години, са 882. През миналата година те са били 893 души. Дарилите за първи път кръв за деветмесечието на 2016 г. са 312 или 18% от всичките 1753 дарители.

От здравните заведения в областта най-много кръвопреливания се извършват в областната болница в старата столица. Кръв и кръвни продукти се ползват най-вече във Вътрешните отделения – гастро – ентерологично и хематологичен сектор.