През годините специалистите винаги са ни съветвали, че най- важното за отслабването е диетата и упражненията. Днес обаче тези два съвета изглеждат прекалено опростени и не биха могли да се приложат във всички случаи на затлъстяване и наднормено тегло.
Хормоните и наследствеността имат също доста важна роля за теглото ни. И докато няма как да променим гените си, можем да регулираме хормоните си чрез храната, която приемаме.
 
Старайте се да приемате повече фибри и по- малко захар
Инсулинът е сред хормоните, които са най- свързани с теглото, тъй като стимулира клетките да усвояват захарта и да я трупат в тялото си. Това може да стане порочен кръг: колкото повече напълняваме, толкоз повече тялото ни иска още инсулин, за да намали захарта в клетките. Ако намалите приема на захар и увеличите приема на фибри, ще контролирате по естествен начин инсулина. Фибрите се разграждат по- бавно в тялото и предпазват от драстични покачвания на захарта в кръвта.
Фибрите, също така, подобряват храносмилането и ни засищат за по- дълго време.
 
Яжте протеини през деня
Помагат за регулирането на хормона грелин, известен още като „хормона на глада“. Високите нива от него карат мозъка ни да иска още храна, даже когато не е необходимо. Но протеините помагат да потискаме този хормон и да заглушим фалшивите сигнали, които ни изпраща.
 
Избирайте разумно млечните продукти
Много компании ползват изкуствени хормони на растежа за кравите. Избирайте винаги млечни продукти, които са органични.
 
Внимавайте със зърнените храни
Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, глутенът, който се съдържа в много зърнени култури и семена, трябва да се ограничава. Няколко проучвания показват, че глутенът забавя работата на хормоните на щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза са много важни за теглото, тъй като регулират метаболизма.
 
Избягвайте соевите продукти
Соята е много сложен продукт. Въпреки че съдържа малко мазнини, нискокалорична е и е богата на растителни протеини, съдържа и химическите вещества фитоестрогени. Те могат да блокират истинските естрогени в тялото ни. Когато нивата на естроген са стабилни, се оптимизират и нивата на хормона лептин.А лептинът е важен за теглото, тъй като регулира чувството на ситост. Когато лептинът е в нормални нива, се чувстваме сити, когато ядем.
 
Намалете кофеина
Когато желаете да отслабнете, е добре да ограничавате кофеина. Той повишава нивата на кортизол, който е хормонът, свързан със стреса. Предизвиква и трупане на мазнини в областта на корема.

Източник: За жената