Кандидатите за кметове на 3 населени места в страната излизат на балотаж. На 2 октомври се проведоха частични избори за общински и селски кметове в 20 населени места и за общински съветници в общините Ружинци и Балчик. Избирателите в селата Петърница, община Долни Дъбник; Владо Тричково, община Своге и Добруша, община Криводол не успяха да излъчат кметове. Така двамата кандидати в най-висок резултат в трите населени места се изправят на балотаж за кметското място. 
В село Петърница, община Долни Дъбник, област Плевен на балотаж излизат кандидатът на ГЕРБ Йонко Данов и кандидатът на БСП Асен Петров. В първия тур на изборите издигнатият от ГЕРБ кандидат получи 295 гласа, а издигнатият от БСП 127 гласа. 630 от имащите право на глас упражниха правото си на глас, а избирателната активност бе 53%. До изборите в населеното място се стигна, след като вотът от миналата година за кмет на кметство Петърница е обявен за недействителен.

В село Владо Тричков, община Своге, Софийска област ще се проведе балотаж между Бистра Захаринова, кандидат на АБВ и Иван Николов, издигнат от Местна коалиция. На изборите на 2 октомври Бистра Захаринова получи 122 гласа, а Иван Николов - 196. В селото бяха разкрити две секции, в 13-та СИК гласуваха 290 от 593 избиратели, които имат право на глас. В 14-та СИК своя глас дадоха 226 от общо 475 имащи право на глас. Избирателната активност във Владо Тричков бе близо 48%. До необходимостта от провеждане на частични избори се стигна, след като в началото на юли, Силвио Димитров, кмет на Владо Тричков, подаде оставка.

Балотаж ще се проведе и в село Добруша, община Криводол, област Враца между издигнатия от БСП Иван Цонев и независимия кандидат Ивайло Илиев. На първия тур на изборите в селото Иван Цонев получи гласовете на 70 избиратели, а Ивайло Илиев на 86 избиратели. Избирателната активност бе 85%, като гласуваха 181 избиратели от общо 211 имащи право на глас. Изборният ден в Добруша премина спокойно, без жалби и сигнали за нарушения. Частичните избори бяха насрочени след като избрания на редовните местни избори кмет Ивайло Илиев бе отстранен от длъжност заради влязла в сила условна присъда за незаконно притежание на оръжие.

Изборният ден започва в 07.00 часа и трябва да приключи в 20.00 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!