Високопоставени американски военни твърдят, че въоръженият конфликт с Китай или Русия е "практически гарантиран", пише RT. При това, по мнение на генералите, той ще бъде бърз, смъртоносен и най-мащабен за последните 60 години.
Развивайки темата за въоръженото противопоставяне на международната арена, генерал-майор Уилям Хикс отбеляза, че изкуственият интелект и автоматизираните системи за управление на различни видове въоръжение ще ускорят ескалирането на текущите военни конфликти.

"Скоростта, с която машините ще могат да предприемат решения в бъдеще, ще надхвърля нашите възможности да ги управляваме. И затова трябва да се развият нови отношения между, човек и машина," казва генерал-майор Уилям Хикс.
 


Генералът също така добави, че технологичните достижения на Русия и Китай са заставили Белия дом да се готви за "военни действия от такъв мащаб с използване на сухопътна войска, с какъвто САЩ не се е сблъсквал от времето на Корейската война."

На свой ред заместник-председателят на Обединения комитет на началниците на щабове генерал-лейтенант Джоузеф Андерсън заяви, че страни "които се конкурират агресивно със САЩ във военната сфера", представляват за Запад екзистенциална заплаха.

Началникът на щаба на сухопътните войски на САЩ генерал Марк Мили пък заяви, че подобна война "практически е гарантирана". Той също така отбеляза, че противници на Съединените щати могат да сложат край на американското военно превъзходство във въздуха и да са в състояния да не позволят на американските военноморски сили да се доближат до полето на боя. 

Затова военните трябва да са готови да водят бойни действия в киберпространството, а също така да воюват без спътникова връзка и навигационни системи, към които са привикнали и ги считат за даденост.

Малко по-рано САЩ съобщиха, че преустановяват двустранните канали за общуване с Русия по отношение на Сирия.

Превод: БЛИЦ