Техническа експертиза бави делото срещу неуловимите автоджамбази Валентин Стойков-Пахама и Божидар Благоев-Даката, съобщава Флагман.бг, позовавайки се на пресцентъра на прокуратурата. Специалисти в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) в столицата изследват в детайли уреда, с който двамата крадци са отключвали тузарските автомобили.
Задачата им е да докажат, че именно с него е отворен полския джип „Ауди Q7”, заради който Стойков и Благоев бяха арестувани през август миналата година. 

Откритото в Даката устройство било силно модифицирано и се различавало значително от обикновените ключове с чип, които автоджамбазите използвали. Източници, запознати с разследването, разкриха, че досега не са виждали толкова модерна джаджа.

Бургаските криминалисти вече са направили няколко огледа на местопрестъплението в Поморие. Разпитани са всички свидетели. До момента са извършени 5 експертизи.

Взети са ДНК проби от Пахама и Даката, направени са трасологична и оценъчна експертизи, както и съдебно-техническа. Според източници последната трябва да докаже автентичността на видеозаписите, запечатали обира. Очакванията са до края на годината делото да влезе в съдебна зала.

Двамата автоджамбази са известени сред кримисредите, като едни от най-дръзките и неуловими извършители на кражби на луксозни леки автомобили, собственост на чужди граждани, летуващи по Южното Черноморие. През годините самият Вальо Пахама добива легендарен статут сред останалите си колеги.