На всеки се случва да контактува с хора, които имат лош поглед. Те, умишлено или без да искат, могат да ви навредят, да ви урочасат и да ви пренесат своята негативна енергия.

След срещата с подобен човек, най-добре си направете прочистващ ритуал. Ако ви е бил на гости, вземете една свещ и я запалете. Направете три кръгови движения във всеки ъгъл на стаята, където е бил вашия гост. Направете същото и пред входната врата на жилището ви.

Друго средство, което ще ви помогне е да си направите чай от мента или офика. Разредете отварата в 7 литра вода и измийте с нея пода на стаята, където е бил негативния ви гост, най-голямо внимание обърнете на антрето и там забършете най-добре.

Ако предварително знаете, че ви предстои среща с неприятен за вас човек, предприемете мерки за самозащита. Седнете със събрани крака и ръце и мислено създайте около себе си непробиваема стена срещу негативни влияния и лоши очи. Бъдете спокойни и вярвате в своите вътрешни сили.

След среща с човекът с лош поглед, който може да ви урочаса прибегнете към най-изпитаното средство – водата. Тя има силно очистващо действие. Вземете си душ с колко се може по-студена струя вода.

От зли очи могат да ви предпазят брилянт или планински кристал. Носете със себе си остър предмет като брошка, някаква остра закопчалка или забодете в подгъва си карфица.
Хубаво е да си носите синапово или житно зърно. Сложете го в джоба си или си го зашийте в подгъва. Сменяйте зърното на около месец, изхвърляйте старото във вода.

Пазете се, защото когато някой е урочасан от зли очи, той може да се разболее и да му се струпат куп нещастия. Бъдете внимателни с хората, за които знаете, че имат такива очи. Най-често сините и зелени очи са спрягани за лоши. Избягвайте и хора с две различни по цвят очи, твърде вдлъбнати или с различна големина очи.

Носете в себе си амулети с форма на око на жаба, сини мъниста, нещо, което наподобява ирис или червен конец.