Германецът Хюберт Зайпел е наистина голяма загадка. Той познава лично президента Владимир Путин, навярно по-добре отколкото много други в Русия или който и да било на Запад.
Световните средства за масова информация се губят в догадки. Едни го наричат приятелят и личният биограф на Путин. Други - тайният и влиятелен агент на Кремъл. Who is mister Putin? За да отговори на този знаменит въпрос Хюберт Зайпел , този загадъчен господине провел не една и две седмици с президента на Русия.
 
Той лично е виждал и е чувал това, което е недостъпно за болшинството от нас. Заснел е и филма "Аз - Путин. Портрет", в който много на Запад видяха дългата ръка на Москва и дори намериха в него кремълска пропаганда. Освен това Хюберт Зайпел написа книга, на презентацията на която присъства лично Владимир Путин.
 
Извънредно осведоменият и тайнствен германец е свикнал да пази мълчание, но сега за първи път се съгласи да направи изключение и да разкаже всичко, което не знаем за руския лидер.
 
Разкрива, че за първи път забелязал Путин преди 22 години в Хамбург. Именно и заради това педантичния германец си назначава среща с руския журналист на площада, където е видял за първи път руския президент.
 
"На това място всяка година протича тържествен обяд. Това е много престижно събитие, на което са канени известни, уважавани личности, сред които и чужди гости. През 1994 година на този обяд беше поканен Владимир Путин. И сред тези, които се изказваха, беше и президентът на Естония. В речта си той говори срещу Русия, твърдеийки, че страната все още иска да се наложи и да господства на Изток. Тогава Владимир Путин се изправи, шумно се възмути и излезе", спомня си Хюберт Зайпел.
 
По думите му тогава като че ли с един жест Путин успял да привлече на своя страна половината от събралите се на тържествения обяд. Тогава Хюберт Зайпел дори и не можел да си предтави, че един ден този горд руснак ще стане президент на Русия, а самият той ще е сред неговите лични приятели и биографи.
 
Неизвестната и загадъчна Русия примамвала Хюберт Зайпел със своите невероятни простори и кремълски тайни. В интервю за НТВ той разказва и за това как службата по безопасност го вкарва в президентския апартамент, говори също така и за пътуването си с Путин в Сибир, където двамата ловуват. Между другото, за някои събития авторът на филма за Путин предпочита да мълчи. Такова е условието, което е било поставено от самия Владимир Путин.

Филма може да видите ето тук: 

 

Превод и редакция БЛИЦ