Бургаската полиция погна дилърите, които разпространяват наркотици в района на бургаските училища. При спецакцията вчера в рамките на няколко часа са задържани 4-ма ученици, съобщиха от пресцентъра на ОД НА МВР-Бургас.
Първият сгащен е 18-годишният Р.П от Бургас. Той е ученик в 12-ти клас в професионална гимназия в града. Хванат е към 07:30 ч. в района на бл. 53 вх. 7 в ж.к."Изгрев". В него са намерени и иззети три топчета канабис с тегло около 2 грама. Младежът е криминално проявен и осъждан.

Два часа по-късно - около 09:30 ч. служители от Пето РУП-Бургас сгащиха и 18-годишния криминално проявен Н.Н. от Бургас. В него са намерени и иззети пликче с 1 гр. Н.Н. е задържан с полицейска заповед за задържане за срок до 24 часа.

Третият арестуван с 1 гр. марихуана е 16-годишният С.Б. от Бургас.

Около 10:50 ч. отново в района на 53 блок, вх. 8 в ж.к. "Изгрев" е спипан друг ученик. В 17-годишния единайсетокласник Б.С. от елитна гимназия са намерени и иззети две топчета канабис - около 2 грама. Претърсен е и домът му, където е открит около 5 гр. канабис.

Всички ученици са задържани за срок до 24 часа и срещу тях са образувани бързи полицейски производства.

Полицейските действия на служителите от ОДМВР – Бургас ще продължат и през следващите дни, като приоритетно в периметъра им ще попадат зоните около учебните заведения в Бургаска област.

"Наркоразпространението е приоритет на цялото ръководство на Областната дирекция и на всяко едно Районно управление. Проверките, които осъществяваме в районите на училищата и в самите училища, са част от набелязаните мерки. Този вид престъпна дейност, притежанието и разпространението на наркотични вещества, е вид латентно престъпление. То е скрито и разкриването на такъв вид престъпление изцяло завили от активността на полицейските служител. Ако активността на полицаите е по-висока, респективно се увеличават случаите на констатация на притежание и разпространение на наркотични вещества”, подчертава директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Според полицай номер 1 на Бургас противодействието на наркоразпространението, притежанието и употребата на наркотични вещества трябва да бъде ангажимент на всички институции, НПО, училищата, семействата, изобщо на цялото общество. Изключителна подкрепа в това отношение оказва Община Бургас.