Руски хеликоптер Ми-8, доставящ хуманитарна помощ в сирийската провинция Хама, бил подложен на обстрел от бойци на "Ислямска държава“ от преносим зенитно-ракетен комплекс. Това съобщи РИА "Новости“ в събота (8 октомври), като се позова на Центъра за примирие на враждуващите страни в Сирия.
"На 8 октомври, около 11.00 ч. сутринта в провинция Хама (Сирийска Арабска Република), руски хеликоптер Ми-8, доставящ хуманитарна помощ, в съпровод от офицери от руския Център за примирие на враждуващите страни, бил подложен на обстрел от бойци на ИД от преносим зенитно-ракетен комплекс“, се казва в съобщението на Центъра.

Както се отбелязва в съобщението, благодарение на набраната височина, своевременното откриване на опасността и майсторството на екипажа при маневрирането с машината, било избегнато попадението на ракета върху хеликоптера. Никой от намиращите се на борда на машината не е пострадал.

Само преди два месеца, на 1 август в провинция Идлиб, при обстрел от земята, беше свален руски военно-транспортен хеликоптер Ми-8, докато се връщал в авиобазата в Хмеймим след доставка на хуманитарна помощ в град Алепо.