У нас от догодина държавата ще приложи нов инструмент за подкрепа на общините, за да могат те да организират фермерски пазари и малките производители да излагат продукцията си постоянно. Това обеща на заключителната дискусия „Подкрепете българското” в София министърът на земеделието Десислава Танева, съобщава БНР.
Министерството ще се опита да сключи споразумение с големите търговски вериги, за да се скъси веригата на доставка до потребителя и той да има достъп до продукция от малки производители.
 
Ние сме предложили в търговските вериги, които имат оператори във всеки град или в повечето от градовете, да  има възможност регионалните производители, които са регистрирани по всички закони, също да представят продукцията си, тоест, които нямат обемите за цялата верига, някои сключват договори, дори с техните оператори в  няколко страни. Две вериги досега са откликнали на нашите предложения. Очакваме наистина да стигнем до споразумение, а другата тема е по повод условията, при които работят с веригите нашите производители и тези на същите вериги, примерно в други страни. Там процеса има и може би законодателен аспект.
 
Втора година България отбелязва ръст във всички земеделски производства, обяви Десислава Танева пред производители и обеща подкрепа за изсветляване на сектора. Дискусията е съпроводена и от фермерски пазар пред НДК. До 20 ч. тази вечер там могат да се напазаруват традиционните продукти от мляко и месо, яйца, плодове, зеленчуци, мед, билки и билкови екстракти с доказано качество и на нормални цени, директно от производителите.