Квотното разпределение на мигранти между държавите в ЕС е неприемливо за Словакия и Унгария. Това обявиха след срещата си в Братислава премиерите на Словакия и Унгария - Роберт Фицо и Виктор Орбан, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. "Задължителните квоти за прием на бежанци са приключена политическа тема”, посочи Фицо. И припомни, че Братислава и Будапеща са оспорили тази инициатива на Европейската комисия пред Европейския съд в Люксембург.

Словакия смята да подготви и предложи на партньорите си в ЕС проект за правила на нова миграционна политика, в които ще бъдат взети под внимание интересите на всички държави-членки, но "няма да се говори за квоти".

"В Унгария пък скоро ще бъдат направени промени в конституцията, които гарантират изключването на външен натиск във връзка с квотите”, подчерта Виктор Орбан.

"Никой няма да ни налага някакви квоти. Решение с кого да живеем заедно ще взема единствено унгарският парламент. Искаме да внесем такива допълнения в конституцията, че никой да не може да ни налага някакви квоти”, подчерта унгарският премиер.

Междувременно унгарският министър на въшните работи Петер Сийярто се обърна задочно към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с призив "да осигурява спазването на интересите на еврообщността, а не да се обижда на унгарското правителство, че изпълнява неговата работа".

Според Сийярто "Юнкер вероятно е страшно възмутен от мнението на унгарския народ", изразено на референдума за мигрантските квоти. "Това, което Юнкер смята за начало на края, това е, напротив - победа на демокрацията", добави външният министър, цитиран от агенция МТИ и ТАСС.

Припомняме, че референдумът не бе зачетен юридически заради недостига на гласоподаватели и все пак голяма част от унгарците взеха участие, като 98% отговориха "не" на задължителните мигрантски квоти. Орбан пък обяви, че за него вотът на народа е ясен и ще внесе закон, ограничаващ преселването на мигранти.

Според Сийярто "възможно е Юнкер да е забравил какво влиза в неговите задължения". " Юнкер не трябва да променя Европа и нейното население, той трябва да прокарва техните интереси", заяви още първият унгарски дипломат.

Коментарът му бе по повод заявление на председателя на ЕК след унгарския референдум. Юнкер каза, че смята за важно задълженията по приемането на мигранти да бъдат стриктно изпълнени от страните-членки на ЕС.

"Ако страните не изпълнят поетите задължения по разпределението на мигрантите в Европейския съюз, за него това ще бъде началото на края. Ако всеки път, когато някоя страна-членка, несъгласна с взето решение от ЕС, започне да организира референдуми, за да наложи мнение, противоположно на законодателно утвърденото решение, то управлението на ЕС просто ще стане невъзможно", подчерта Юнкер.