Ирина Бокова имаше шансове до последния момент. Това коментира лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Ирина Бокова имаше изначално много добри шансове, но подкрепата на институциите и на властта в България от самото начало беше куца, а някои хора директно саботираха кампанията на Бокова и се опитваха да я дискредитират", каза Станишев пред bTV.

„Черната кампания срещу Ирина Бокова стартира от България и се пренесе навън. Естествено, конкурентите използваха това", добави той.

Според Станишев смяната на българската номинация е „голям небивал външнополитически провал на правителството". „Това събитие ще се запомни, защото този шанс, който имахме се случва веднъж на 500 години", коментира Станишев.

„В международните среди се говори, че от много време се е работили активно срещу Ирина Бокова. Става дума за външни хора, в това число и външният ни министър. Споделяно ми е достатъчно често от различни източници за това, че България не стои сериозно зад кандидатурата на Ирина Бокова", заяви Сергей Станишев.

"България се показа пред външните партньори като държава, която не знае какво иска", убеден е той.

В разговора по темата се включи и евродепутатът Андрей Ковачев. „Ирина Бокова много добре знаеше, че има вето от САЩ и Великобритания и това й е казано много преди това. Ирина Бокова нямаше никакъв шанс да оглави ООН към 26 септември именно заради ясната позиция на САЩ и Великобритания", коментира той.