Украйна ще стане голям проблем за новия президент на САЩ: в нея нищо не е така, както изглежда, пише Foreign Policy.
Новият президент на САЩ на печката го чакат множество нерешени проблеми, които авторът на публикацията Марк Пфейфле (бивш съветник по националната сигурност на САЩ) сравнява с тенджери. Сред тях е една с надпис „Украйна”, която рискува да изкипи.

„Проблемите на страната са горещ борш от подкупи, кражби, официална корупция и даже убийства – и нищо не е така, както изглежда на пръв поглед” – отбелязва той.

Според него, Украйна изчезна от националното самосъзнание на САЩ, както и другите политически фиаско на Вашингтон – Либия, Сирия и ИД.

„Деликатната политика на моркова и тоягата, към която се придържаше Барак Обама, не заработи, и отдавна кипящият украински котел може да прелее в лоша криза в отношенията между Москва и Вашингтон от времето на Студената война” – твърди той.

При това, според него, самите украинци повече ги интересува корупцията в страната, от колкото руската агресия.

Украйна остава клептокрация, независимо от направените опити през последните 25 години за изменение на нещата.

Пфейфле сравнява политическата история на страната с „конвоиране на арестант в режим нон-стоп”: един законно избран президент е изгонен от страната по време на въстание, друг е подозиран в извършване на убийство, трети е обвиняван в отслабване на политическите институти и загуба на шанс за възстановяване на страната.

Той припомня документи от „панамския архив”, че докато украинската войска отстъпвала от Донбас, Порошенко бил ангажиран с регистрация на офшорки.

„Порошенко е най-богатият лидер в Европа по данни на Forbes и независимо от всички негови обещания да си продаде активите, нищо не е продал” – пише Пфейфле.

Както и неговият предшественик Виктор Янукович, Порошенко изтри тънката граница между политика и бизнес в Украйна и намери начин да се обогатява, докато неговата страна преживява най-лошата икономическа и политическа криза от времето на придобиване на независимостта, подчертава Пфейфле.

„Новият президент на САЩ трябва да се научи да различава истинските реформатори на Украйна и тези, които превърнаха своите антикорупционни кръстоносни походи в доходен бизнес. Новият президент трябва да умее да различава реалните действия от празните думи” – прави изводи Пфейфле.

Превод и редакция: БЛИЦ