Група от 16 мигранти от Ирак напълни районния съд в Козлодуй в четвъртък, където бяха съдени за незаконно преминаване на границата ни, предаде "Конкурент". Иракчаните бяха задържани в село Джигера в Румъния на 3 октомври около 23 часа. Тогава беше установено, че са преминали Дунав с две лодки. 

В тях е имало 8 мъже, 2 жени и 6 деца. Бежанците са влезли в страната като имигранти и са били настанени в бежански центрове в страната, но искали да стигнат до Германия и заради това се опитали да минат нелегално в Румънско, а оттам - към Западна Европа.

Пълнолетните иракчани бяха съдени поотделно, като всички подписаха споразумения с прокуратурата, които съдът одобри. Така всички задържани се признаха за виновни и получиха по 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и глоби по 100 лева на човек.

Гледането на делата продължи до късно вечерта, тъй като за първи път в районния съд в Козлодуй за първи път имаше толкова много казуси с бежанци. Чужденците са получили обратно своите документи и ще бъдат върнати в бежански центрове в България.