Ивайло Калфин, като дялан камък, ще си стои на мястото в президентската институция. Това каза лидерът на ПП АБВ Георги Първанов по време на официалното откриване на предизборната кампания на коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“, предаде „Фокус“.
„Познавам Ивайло повече от 20-25 години. Мога да кажа ясно, категорично, недвусмислено, г-н Калфин е човек почтен, свестен, а това е дефицит в българската политика и точно заради това се надявам в негово лице българските граждани да припознаят новия президент. Пожелавам му го искрено. На добър час и победа“, каза лидерът на АБВ.

„В тази капания влизаме с две обиколки преднина, първо защото ние започнахме дълбокия, солидния, тежкия дебат за правомощията за политиките на президентската институция. Повече от девет месеца ние дебатираме за това, ясно формулрирайки своите идеи, предложения и работещи политики. Преди всички ние казвахме, че на България ѝ трябва лидер за президент, не назначен, не посочен, не придатък на изпълнителната власт и на която и да е партия. И ние предлагаме такъв човек“, заяви Първанов.

„Аз съм убеден, че този път българският народ, българският избирател ще направи своя разумен избор, защото няма нищо по-важно от това българският президент да бъде знаещ и можещ, не да се учи в институцията на гърба на гражданите, на гърба на избирателите. Ние предлагаме най-подготвения, най-компетентния президент на Република България - човекът, който се е доказал като най-добрия български евродепутат и досега работи заедно с малцина по бюджетната рамка на ЕС за следващите години; най-добрият външен министър и това никой не може да го оспори“, посочи Георги Първанов.

Лидерът на АБВ заяви, че Ивайло Калфин е човекът, който е показал, че може да защити националния интерес не само на думи, не декларативно, а в реални кампании и даде пример с присъединяването на България в Европейския съюз, спасяването на българите от Либия, както и защитата на кирилицата като третата азбука в Европа, на която да се изписва еврото.