Хилъри Клинтън печели все по-голям процент от независимите гласоподаватели, сочи последното изследване на Университета „Куинипак”. Според данните представителят на демократите за момента води с 5% пред опонента си Доналд Тръмп – 45% срещу 40%. Останалите 15% се разпределят между другите два кандидата в президентската надпревара - Гари Джонсън и Джил Стайн, съобщи БГНЕС.
Базирана на мненията на 1054 гласоподаватели в цялата страна, анкетата увеличи преднината на Клинтън в сравнение с месец по-рано. Към момента 46% от независимите гласоподаватели са готови да изберат Хилъри за следващият американски президент и само 32% - Тръмп. Само преди месец съотношението между двамата беше 42% към 35%.

 Резултатите от проучването показват още ръст от 4% на общия брой симпатизанти на бившия държавен секретар на Щатите в сравнение с преходния месец. „След дебата Хилари Клинтън покрива всички изисквания за победа”, коментира в изявлението си помощник-ръководителят на изследователския екип Тим Малоу. "С жените и цветнокожите плътно зад гърба й, а сега и с независимите гласоподаватели на нейна страна, Доналд Тръмп трябва да се чувства притеснен”, коментира още той.

След загубата си по време на първия дебат Тръмп отнесе множество критики за липсата си на подготовка за дебата, включително и от Обама. Тогава президентът заяви, че според него Тръмп „не притежава нито подготовката, нито темперамента, нито базовите ценности“, които „биха повели нашата страна напред“. Подобни коментари обаче явно не притесняват кандидата на републиканците.

В четвъртък в Ню Хемпшир той дори заяви, че „подготовката за дебати е ненужна”, припомня АФП. Между Тръмп и Клинтън ще има още два дебата, които биха променили позицията на американските гласоподаватели. Първият от тях, ще се проведе тази неделя, на 9 октомври в Сейнт Луис, а вторият - на 19-ти в Лас Вегас.