Премиерът Бойко Борисов ще присъства на откриването на новата пречиствателна станция за отпадъчни води в Шумен, съобщиха от пресцентъра на общината. Събитието ще се проведе от 10:00 ч. в местността „Чернилка“- в землището на село Дибич.
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие обекта. На церемонията ще присъстват още кметът на община Шумен Любомир Христов, областният управител на област Шумен Донка Иванова и народни представители от шуменска област. Обектът „Изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – град Шумен“ е част от проект BG16M1OP002-1.005-0008 “Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап – втора фаза”.

Изпълнението на строителството е осъществено от “Строително-предприемачески холдинг” и се финансира по Оперативната програма “Околна среда 2014 – 2020г.” Новата пречиствателна станция за отпадъчни води ще обслужва близо 100 000 жители от Шумен и кв. “Дивдядово”. Предвидено е отстраняване на биогенните елементи азот, фосфор и анаеробна стабилизация на утайките.