Тази любопитна класация е направена от специалистите от ADAC, които проверяват спирачния път на 500 автомобила, появили се на бял свят през последните четири години. Оказва се, че абсолютен победител в този рейтинг е кабриолетът Porsche Carrera 911, спирачният път, на който е 31.3 метра. 
Измерването са прави от 100 км/ч. до пълното привеждане на автомобила в покой.Тестовете на ADAC показват, че добре могат да спират не само т.нар. спорткари, но и стандартните автомобили. 

Така например победител в субкомпактния клас е хечбекът Mini One D, спирачният път на който от 100 км/ч до 0 км/ч е 32.7 метра. В класа на компактните возила най-добре спират Seat Leon ST 1.6 TDI и Volkswagen Golf Variant 2.0 TDI MBT. Техният спирачен път е 33.1 метра.

Най-лошият спирачен път е измерен на автомобила Citroen Jumper Combi, на който му трябват цели 48.8 метра, за да спре напълно. Експертите от ADAC напомнят, че независимо от марката и класа на автомобила, водачите трябва да спазват дистанция, както и да знаят, че дължината на спирачния път е пропорционална на скоростта на квадрат.

Това означава, че при увеличение на скоростта на движение дължината на спирачния път нараства четири пъти. Добре е да се съобразява и пътната настилка, защото е добре известно, че ако е мокра, студена или заледена, спирачният път също се увеличава значително. Ето и таблиците с автомобилите, разделени по класове, които спират най-добре.

Субкомпактни автомобили:
 

Източник: fakti.bg