Военното министерство на Русия приключва формирането на нова тежкобомбардировъчна авиационна дивизия (ТБАД) в Далечния Изток, в която влизат стратегически ракетоносци Ту-95МС и далечни бомбардировачи Ту-22М3, съобщи руското издание „Известия”. В нейния състав влизат няколко ескадрили бомбардировачи от далечната авиация и ще бъдат дислоцирани на летищата Белая (Иркутска област) и Украинка (Амурска област).
Задачата на дивизията е да патрулира в Тихия океан в района на Япония, Хавайски острови и остров Гуам. Според експерти, формирането на новото авиационно съединение ще демонстрира на страните от Тихоокеанския регион и САЩ сериозността на източните стремежи на Русия.

Това е второто авиационно съединение от тежки бомбардировачи в руските ВКС – миналата година беше попълнена 22-а ТБАД, в чийто състав влязоха стратегическите ракетоносци Ту-160, Ту-95МС и далечните бомбардировачи Ту-22М3, базирани на летищата в Моздок, Енгелс и Шайковка.

По времето на СССР съветските ракетоносци постоянно патрулирали в този тихоокеански регион и следили за активността на САЩ. В началото на 2000-те години полетите са прекратени. Сега обаче, според публикации в западните медии, от 2014 г. полетите в триъгълника отново станали регулярна задача за руските далекоизточни бомбардировачи Ту-95МС.

Превод и редакция: БЛИЦ