Жълт код за обилни валежи и бурен вятър е обявен за 8 октомври в няколко области на страната, предупреждават от НИМХ.
Жълтият код за бурен вятър е в сила за областите Добрич, Варна и Бургас. За обилни валежи предупреждават за Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.

Температурите през октомври - от минус 2 до 28 градуса

В сутрешните часове в Западна България валежите ще спрат, а в Източна ще продължи да превалява. През деня значителни по количество ще са валежите в източните райони. След обяд и в Източна България ще спрат. От запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът от северозапад ще се усили и ще бъде умерен до силен.

Минималните температури ще са между 6 и 11 градуса, максималните от 11-12 градуса в Североизточна България, където облачността ще се разкъса най-късно, до 17-18 градуса в Югозападна.

Хладно време и истинска есен през новата седмица

Над планините преди обяд ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, над 2100 метра от сняг. Около обяд от запад валежите ще спират, облачността се разкъсва и намалява. Ще духа силен, временно и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра около 3°.

По Черноморието ще е предимно облачно. Преди обяд ще има валежи, на места ще са значителни по количество. Сутринта вятърът ще бъде предимно от юг, по-късно ще се ориентира от северозапад и ще се усили, ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще са 14-16 градуса. Температурата на морската вода е 20-21 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.