Американските военни бази зад граница не оправдават разходите и противоречат на интересите на САЩ, пише в Time Джон Глейзер от Института „Катон” във Вашингтон.
Преди всичко, пише Глейзер, те никак не защитават САЩ от пряко нападение. „Разположените 80 хиляди войници на 350 обекта в Европа нямат пряко отношение към осигуряване на физическата сигурност на американците” – споделя анализаторът. Той отбелязва, че САЩ и така са добре защитени от два океана и ядрен арсенал.

Второ, предполагаемият „ефект на сдържане” от военни бази е надценен. Нещо повече, ефектът може да бъде обратен: например разширяването на НАТО на изток сериозно обезпокои Русия и по-скоро наруши стабилността на региона.

Трето, според Глейзер, военните бази не винаги възпират разпространението на ядреното оръжие. По такъв начин може би беше предотвратена появата на ядрен арсенал в Япония и Южна Корея, но същите мерки могат да провокират страни като Северна Корея за собствени разработки.

Четвърто, базите могат да предизвикат недоволство у местното население: през юни 2016 г. в Окинава против присъствието на американските военни протестираха 65 хиляди души.

Пето, наличието на бази в една или друга страна може да доведе до там, че Вашингтон да бъде принуден да поддържа нейния „диктаторски режим”. Така например се получи в случая с Бахрейн, където се намира основния пункт за базиране на Пети флот на САЩ, отбелязва анализаторът.

Шесто, САЩ могат да бъдат въвлечени в ненужна война заради своите обекти.. Например в случая с конфликта в Южнокитайското море на Вашингтон му се наложи да се намеси, за да изпълни гаранциите за сигурност, дадени на Тайван, Япония и Филипините.

И накрая, седмо, американските военни бази вече технически остаряха. Сега, благодарение на новите технологии, войските могат да бъдат бързо прехвърлени на далечни разстояния, затова може да бъдат разположени в самите САЩ, счита анализаторът.

„Ние не трябва да прибягваме до военна намеса по целия свят, ако няма явна заплаха за сигурността на САЩ” – обобщава Джон Глейзер.

Превод и редакция: БЛИЦ