Суперлуксозната болница, която трябваше да бъде построена на частен терен в местността Кротиря край Поморие, ще си остане мираж. Това стана ясно днес, след като парцелът върху, който трябваше да се издигне "най-доброто здравно заведение на Балканите" е обявено за публична продан заради дълго. Собственикът на имота - „Медикал турис сървисиз Поморие” ООД има сериозни дългове към „Финансова къща Кристи”ООД, заради което частният съдебен изпълнител Ивелина Божилова обяви апетитния терен на публична продан, съобщава „Флагман”.
Парцелът, който излиза на търг, е 4715 кв. м., а начална му цена е 565 960 лв. Теренът е урбанизиран. Може там да се построи къмпинг и мотел.
 
За намеренията на апетитния терен да се издигне "Черноморска болница за активно лечение" обяви топ кардиохирургът на България проф. Александър Чирков. Инвестицията щеше да струва около 20 млн. лв.
 
През 2006 г. всички регионални и национални медии буквално гърмяха от новината, че професорът-легенда ще изгради единствена по рода си болница на Балканите в Поморие – частна, с невиждана в българските лечебни заведения апаратура, като там ще работят най-добрите специалисти от Европа – ученици на проф. Чирков, които са се реализирали успешно в чужбина.
 
Към нея дори щеше да има и хотелска част, където пациентите щяха да провеждат своите рехабилитации. Болницата щеше да бъде достъпна не само за богаташи, но и за социално-слабите, като целта бе всички да получат качествено и добро здравеопазване. В края на ноември същата година дори е направена първата копка, а на тържественото начало присъства и тогавашният кмет на Поморие Петър Златанов, който обява тази болница за най-значимия проект в неговото кметуване.
 
Проектът обаче зацикля. Започва строителство единствено на хотелската част, но не стига доникъде. 4 години след първата копка - през август 2010 година проф. Чирков обяснява, че проектът временно е замразен заради липса на финансиране, но имало шанс да се реализира.Тогава той изразява надежди, че през септември 2010 година ще започне строителството и ще завърши две години по-късно.
 
6 години след тези думи и 10 години след първата копка болница няма. Теренът пустее, а бетонът за хотелската част се разпада.
 
От Община Поморие казаха, че още през 2006 г. администрацията е издала абсолютно всички необходими документи за строеж.
 
Фирмата обаче не е намерила необходимите 20 млн. лв. и така дълго чаканата болница си остава една несбъдната мечта. Все пак има надежда да се построи Черноморска кардиоклиника има, но тя няма да е в Поморие, а във Варна. Очаква се съвсем скоро изграждането й да стартира, а финансирането в размер на 44 млн. евро е осигурено от австрийска компания, обяви преди месеци проф. Чирков.
 
Построяването на кардиоболница край Поморие щеше да преобрази цялата местност. Проектът за болницата породи невиждан инвеститорски интерес в района. Издигнаха се няколко сгради, някои от които реализирани успешно, а други заради фалирали собственици си останаха бетонни стени.
 
„Медикал турис сървисиз Помориe” с капитал 100 лв. е собственост на пловдивския бизнесмен Христо Вълков Барутчиев. Съдружник й е Мила Любенова Барутчиева. Фирмата има дългове към „Финансова къща Кристи”ООД, управлявано от пловдивските бизнесмени Димитър Здравчев Здравчев и Борислав Здравчев Здравчев.
 
Освен с бизнеса си, Христо Барутчиев е известен в Пловдив и региона и в политическите среди. През миналата година той стана известен на национално ниво със скандалите в АБВ-Пловдив. Барутчиев бе избран за общински лидер на партията в началото на миналата година. Малко след това обаче той напусна АБВ, след като националното ръководство не призна за легитимна градската структура.
 
След като стана ясно, че друга болница в Поморие няма да има, от няколко години кметът Иван Алексиев и общинските съветници правят и невъзможното, за да закрепят финансовото състояние на общинското здравното заведение. Засега работата им дава добър резултат.