Цветан Бабаджанов, който е бил печатар на престъпната банда фалшификатори на над 3 млн. евро е обявен за издирване. Това съобщи прокурор Евгения Деянова, която настоя пред спецсъда другите осмина обвиняеми да бъдат пратени за постоянно зад решетките, съобщава "Марица".

Спецпрокуратурата, ГДБОП и Европол удариха групата в сряда. В съдебната зала стана ясно, че като бос на бандата е бил смятан македонецът Филип Стоянов. Той приемал поръчки за фалшиви банкноти от купувачи. После разпореждал на подчинените си да ги отпечатат и продадат.

Престъпната схема била разкрита от агенти под прикритие, които си поръчвали фалшивите пари и плащали за тях по 20% от номиналната им стойност. На 4 октомври спецченгетата щракнали белезници на двама от обвиняемите по време на продажбата на банкнотите на жп гара Филиповци в Пловдив. Друг бил задържан, след като в жабката на колата му били открити фалшиви пачки. Останалите били хванати на личните си адреси.
 



Бандата произвеждала еврото в специално хале, оборудвано като печатница в промишлената зона на Пловдив. Пред съда всички обвиняеми заявиха, че са невинни и че не се познават.

Междувременно словенската полиция съобщи, че е провела най-голямата операция срещу мафията в страната, в която има и българско участие. При спецакцията са задържани 160 кг кокаин и 130 кг марихуана. Силите на реда в Любляна продължават да издирват един от мафиотите - Шипрон Ходжай. Словенските следователи съобщиха, че са задържали 21 души поради извършването на 400 престъпления в Словения, България Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и Косово.

Директорът на полицията в град Копар Томас Пешол уточни, че за успешното приключване на операцията от съществено значение е била помощта на Европол.