Необходима е толерантност, а общините със силите, които имат, да съдействат за спокойствието и сигурността на гражданите в условия на бежанска криза. Това заяви в курортния комплекс „Албена“ по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България премиерът Бойко Борисов, предаде Фокус.
Министър-председателят Борисов участва в юбилейната пленарна сесия. Той коментира приоритетите във взаимодействието между централна и местна власт. Няколко теми бяха акцент в изказването на министър-председателя. Първата бе свързана с бежанския поток, който залива Европа заради войните в различни точки на света и прииждащите емигранти от Сирия, Афганистан, Иран и други страни. Това положение премиерът определи като критично.

По думите му през вековете е имало много неправди и сега те дават резултат. Към това се добавят и проблемите, свързани с климатичните изменения и последствията от тях, които пряко рефлектират върху живота на хората. Борисов подчерта, че за момента работещото споразумение с Турция за бежанския поток спасява България и Европа. Той допълни, че е много важно максимално бързо ратифициране на споразумението с Афганистан, защото е проблем прииждането от там на емигранти на групи. Проблемът с бежанския поток Борисов определи като „изключително сложен“, давайки за пример Италия, където по думите му той е придобил чудовищни размери.

В целия този контекст е необходимо обединение, защото и нашата страна плаща цената за онова, което се случва в света, подчерта Борисов. Той коментира също проблемите между самите страни членки на Общността, справянето на отделните общини в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, както и някои приоритети в работата занапред.