Върховният административен съд (ВАС) отмени в петък решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше въведен регламент, че предоставените от бюджета средства за т.нар. медийни пакети за разяснителна кампания на референдума и изборите, могат да се използват само в национални радиа и телевизии, както и във вестници с национален тираж.

Решението на съда е окончателно. Делото беше по жалба на Единната народна партия (ЕНП), според която не може да се даде определение какво е вестник с национален тираж, както и с довода, че има сайтове с много по-голяма аудитория от някои национални медии.

ЦИК въведе ограничението с мотива, че няма как регионалните медии и интернет изданията да бъдат контролирани. А повод за това бяха редицата злоупотреби с медийни пакети от миналогодишния референдум.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира пред БНР, че още в събота комисията ще се съобрази с мотивите на решението и ще поправи текстовете в съответствие с постановеното от съда.

“Ще бъде предложена нова редакция, която да не ограничава доставчиците на медийните услуги по отношение само на медиите с национален обхват и в тази връзка ще бъде внесен този проект за разглеждане в утрешното заседание на ЦИК”, обясни Андреев.