8 изстрела е произвел арменецът Васил Тайрян срещу опонента си Тигран Бегиян. Това стана ясно в Пловдивския окръжен съд при гледането на мярката за неотклонение на арменския гражданин, постоянно пребиваващ у нас Васил Тайрян. Той е обвинен в опит за умишлено убийство на сънародника си.
6 от изстрелите са попаднали в ръката и краката на жертвата и в момента той лежи в болнична стая в пловдивската болница. Както първо БЛИЦ съобщи, Васил с прякор Черния бе заловен, след като 5 дни се укриваше. Преди неговия арест бяха извършени такива на още четири души. Впоследствие се оказа, че единственият извършител е именно Тайрян. В деня на разпрата миналия петък Тайрян отишъл в пловдивския град Садово. Там с трима души охрана отишла и жертвата Тигран Бегиян.
 
В съда не стана ясно каква е причината за опита за убийство, но както БЛИЦ съобщи, между двамата арменци е имало стара вражда и война. Въпреки че нападателят отрича да има общо с престъплението, разследващите са установили, че именно той е изстрелял куршумите с незаконно притежаван пистолет „Макаров”. В колата, в жабката и на седалката са открити барутни частици. Има опасност нападателят да се укрие и да повлияе на свидетели.
 
В арменската общност има неписан закон. Според него след хора от този народ са във война, каквото ида правят не намесват полиция и закон. Именно заради това Васил Черния е отказал да даде показания пред полицаи какво се е случило и до момента мълчи. Това са разказали пред окръжия прокурор Румен Попов свидетелите и гардове на Васил Черния – Васил Станчев, Тодор Капашиков и Евгени Димитров.
 
„Аз не съм извършил това престъпление. 4 дни ме нямаше, а когато се прибрах, жена ми ми каза, че полицаите са оставили телефон да ги потърся. Обадих се и се предадох сам. Ако съм искал да избягам и да се укрия, щях да го направя”, каза обвиняемият.
 
Той добави още, че има два магазини и кредити, които трябва да обслужва. Затова помоли и за по-лека мярка. Заплашва го затвор от 10 до 20 години, ако бъде признат за виновен.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ