Едно от най-силните упойващи вещества е толкова смъртоносно, че дори количество колкото маково семе може да убие човек. Това вещество е карфентанил, което китайски компании предлагат онлайн за продажба на потребители в други страни, установи разследване на Асошиейтед прес.
Разследващите журналисти на агенцията са идентифицирали 12 китайски фирми, които казват, че изнасят карфентанил за потребители в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Австралия на цена от 2750 долара за килограм.

От юли в САЩ зачестиха случаите на наркомани, починали от свръхдоза от веществото.

Дотогава карфентанилът беше известен в САЩ като средство за изтребване на мишки или слонове, или като химическо оръжие.

В Китай карфентанилът не е забранена субстанция и американските власти настояват властите официално да го обявят за такава.

Десетилетия наред, преди да бъде открит от наркодилърите, карфентанилът и сходни субстанции бяха разработвани като химически оръжия в САЩ, Великобритания, Русия, Израел, Китай, Чехословакия и Индия. Тези субстанции бяха забранени за използване на бойното поле по силата на Конвенцията за химическите оръжия.

Карфентанилът е 100 пъти по-мощен от фентанила, който пък е 50 пъти по-мощен от хероина.

Подозира се, че форми на фентанила са използвани за неуспешния опит на агенти на Мосад да убият лидер на Хамас в Йордания.

Карфентанил пък е бил използван от руските командоси при щурма им в московския театър Дубровка, където през октомври 2002 г. терористи взеха за заложници 800 души и ги държаха три дни в плен.

За да ускорят освобождаването на заложниците, руските специални сили решиха да използват химически вещества, които руски учени изследваха от години. Те впръскаха с аерозол едно от тях в театъра и хората вътре потънаха в дълбок сън. После командосите атакуваха театъра и убиха нападателите. Но над 120 заложници умряха от ефекта от впръсканото химическо вещество. Руското правителство призна, че аерозолът съдържа свързано с фентанил съединение, но отказа да разкрие какво е то. Години по-късно учени на британското правителство изследваха дрехите и проби от урината на трима оцелели заложници и заключиха, че е бил използван карфентанил.

Източник: БТА