Най-важната задача на политиците е да говорим максимално с гражданите на тези теми открито и честно, за да преодолеем страха, да призовем гражданите към съпричастност, но и да отговорим на техните страхове с повече гаранция за сигурност. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конгрес „Миграция и интеграция: Влиянието върху жените“, организиран от ЕНП Жени.
„България е европейската държава, към която се насочват голям брой бежанци от Сирия, но и също така и мигранти, които се стремят да стигнат до европейските държави“, посочи тя. „Гражданите в София проявяват съпричастност към бежанците от Сирия, към семействата и децата“, обясни Йорданка Фандъкова.

Тя напомни, че вече около 30 деца на бежанци учат в общински училища и детски градини, приемат се със съпричастност и се оказва помощ. „Притесненията на гражданите са по отношение на тези групи млади хора, мигранти, които имат други цели, предимно икономически емигранти и се стремят към Европа. Затова ситуацията е трудна и сме изправени пред много предизвикателства“, коментира кметът на столицата.

„В София имаме разбирането, че в бежанските центрове трябва да бъдат настанявани семействата, майки с децата, на които да може да се оказва помощ, и в същото време хората, които имат рисково поведение да бъдат изпращани в страните, откъдето са“, каза още Йорданка Фандъкова.