Ислямска държава (ИД) е създала стройна система за подготовка на кадри, коментира британският в. Гардиън. Екстремистите набират и отвличат деца, от които превръщат непримирими и хладнокръвни бойци. Системата е толкова жестока и всеобхватна, че лондонското издание я нарича "Джихадюгенд". Това понятие е сглобено от арабската дума "Джихад", чийто най-разпространен превод означава "Борба за вярата" и немската "Югенд" ("Младеж"), по подобие на детската организация в Нацистка Германия "Хитлерюгенд". Основна роля за възпитанието на Лъвчета на халифата, както се наричат още невръстните бойци, играят детските лагери. След съответното идеологическо подковаване децата екзекутират хора и участват в извършването на атентати, пише novini.bg.
Хладнокръвно и безпощадно

"Взимаш главата, дърпаш я назад и прерязваш гърлото", казва 14-годишно момче, наречено Рахаб Ахмед. Тийнейджърът, заедно с още десетина свои връстници, е попаднал в "образователната институция". "Първо провеждахме сухи тренировки. Рязахме глави на плющени играчки и манекени. Казваха ни да си представим, че обезглавяваме неверници и вероотстъпници. По-късно се упражнявахме върху животни, а някои и върху живи хора", спомня си успялото да се измъкне от лапите на ИД момче.

"ИД създаде детска армия и Западът ще трябва дълго време да се борби срещу невръстните бойци дълги години", коментира сп. Форийн Полиси. "Увеличават се кадрите, разпространявани в интерент с деца в униформи. Невръстните момичета и момчета маршируват под строй, скандират ислямистки лозунги, пълзят под бодлива тел, присъстват на екзекуции и убиват. Клип показва как група от 25 момчета на видима възраст 12-15 години, разстрелват 25-ма сирийски военни. На кървавото шоу присъстват десетки зрители, някои са дошли на представлението с децата си. На друго видео е записано как момчета играят мач. На пръв поглед нищо необичайно, само че вместо футболни топки се използват отрязани глави", допълва изданието.

От ненавършилите 16 години деца няма голяма полза на фронтовата линия. Те нямат необходимия опит. Ако трябва да бъдат използвани на бойното поле, децата стават жив щит. На Лъвчетата се поверяват задачи като убийства на пленници и други врагове на мюсюлманите. Децата също са камикадзета, защото по-лесно преминават през пропускателните пунктове. Освен това Лъвчетата се използват и като донори на кръв, която се прелива на ранените в бой екстремисти и участват в патрулирането. Някои невръстни джихадисти имат и разузнавателни функции.

Те докладват на командирите за "нелоялни елементи" и често получават материално възнаграждение. Колко лагера има ИД и колко деца са преминали и има в тях не е известно. Екстремистите твърдят, че управляват стотици заведения и с над 200 деца във всяко. Част от бъдещите джихадисти са похитени от родителите. Други се набират по всички правила на рекламната стратегия. Вербовчиците обикалят училища и джамии. В завладените иракски и сирийски територии ИД е създала мултимедийни центрове за просвета.

В агитпунктовете се показват популяризиращи дейността на джихадистите кадри, на децата се раздават лакомства, газирани напитки, брошури и дискове. Понеже в контролираните територии няма забавления дори и за възрастните, децата отиват в лагерите най-малкото от чист интерес. Често родителите получават пари от екстремистите. Сумата е знак на благодарност, че техните наследници са се влели в редиците на ИД.

Разпределение на времето на бъдещия джихадист

Лъвчета, в зависимост от тяхната възраст, се разпределят в различни лагери. Долната граница за започване на "образователния процес" е пет години, най-възрастният възпитаник е на 16 години. Условията са спартански. Става се в четири сутринта. За справка, по време на задължителна военна служба в българската казарма се ставаше в 6 часа в делничен ден. Денят на Лъвчето започва с молитва, след намаза – слушане на лекции по ислям. Десетчасовият учебен ден продължава с обучение по ръкопашен бой, използване на огнестрелно и хладно оръжие, физическа подготовка, уроци по арабски и наизустяване на текстове от Корана. "Биеха ме, ходиха върху мен и ми казваха:

Така ще станеш по-силен", посочва Рахаб. Събеседникът на "Гардиън" допълва, че е трябвало да се бие срещу брат си. Инструкторът по ръкопашен бой ми каза, че ако не избия зъбите на своя брат, ще ни застреля и двамата", спомня си още момчето от Сирия. Облъчването има важна роля във възпитанието на младия боец за вярата. Ученикът всеки ден гледа записи с екзекуции на неверници и кървави атентати. "Педагозите" не пропускат и живото шоу със запазени места на първия ред. "Зрителите се превръщат във въодушевени атентатори-камикадзета. Момчетата между 8 и 12 вече се готови да се взривят, станат шахиди (мъченици) и отидат в Рая, където девици им носят леден шербет", коментира "Форийн полиси".

Момичета

Екстремистите не загърбват и невръстните представителки на нежния пол. Момичетата също подадат в лагерите. Те преминават през почти същата учебна програма, както техните връстници. "На възпитаничката се обяснява, че като се взривят ще отидат на Небето", казва бившата учителка на млади джихадистки, назована Емилия пред британска телевизия Channel 4.

Изгубеното поколение

"Няма да бъде пресилено изказването, че дейността на ИД сред подрастващите има много негативни последици. Ние сме изправени пред опасността да изгубим едно цяло поколение. Тези момичета и момчета имат тежки психологически травми. Все още има някакъв шанс тези деца да бъдат спасени, но той намалява с всеки изминат миг", убедена е представителката на организация Save the Children Мисти Базуел.