Продължавам да смятам, че тези, които бягат от война, особено където има и наша намеса - на Европа, на страните от НАТО, сме длъжни да си понесем отговорността и да подпомагаме тези хора, защото ние го причиняваме. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на конгрес „Миграция и интеграция: влиянието върху жените“, организиран от ЕНП Жени, предаде „Фокус“.
„Темата на конгреса е основна за Европа, с която се сблъскаха хуманността, добротата, желанието на всяка майка да помогне на всяка друга такава. И в същото време огромен натиск и страховете на европейското общество“, посочи той.

„Помните времето, когато малки деца ги даваха удавени в морето и как протичаше това като ток във всички европейски страни. Какво чувство на жал, умиление, дори и срам, че това се допуска в 21 век. Тогава всички държави с развита демокрация откликнаха да помогнат на тези хора, които бягат от война“, коментира премиерът.

„Цялата ни дипломация, на Европа трябва да се насочи да прекратим военните действия, на първо място в Сирия. Всеки един от лидерите има достатъчно контакти, ЕК и ЕС като цяло имат достатъчно лостове да повлияят и на президента Путин, на президента Обама, на държавния секретар Кери, на външния министър Лавров“, заяви Бойко Борисов. „Мигрантска криза за Русия няма и за САЩ няма, всички идват в Европа, защото нашите лидери десетилетия наред са изградили най-доброто място за живеене, изградили са ЕС. Те са били много по-прозорливи, изживели са 100- годишни войни“, каза още той.