Изследване тества как канабисът влияе върху креативността, засичането на грешките и невротрансмитерите. Редовната употреба на канабис влошава креативността, показват резултатите. Способността да се улавят собствените грешки също се оказала влошена. Водещият учен на изследването е психологът Майкъл Ковал, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.

Една от дейностите, върху която се фокусира изследването, е способността за брейнсторминг. И тук резултатите показали, че редовната употреба на канабис влошава резултатите.

Майкъл Ковал казва:

“Съществува широко разпространено мнение, че наркотиците и в частност канабисът увеличават креативността. Нашият експеримент разбива този мит.”

“Важно е да се събере повече информация за ефектите на канабиса върху способността на индивида да засича грешките си. Това изследване ще помогне да се състави модерна програма за третиране на пристрастяването към някои видове наркотици.”

Друг резултат показва, че дълготрайната употреба на канабис нарушава дейността на невротрансмитера допамин. Един от признаците за това бил, че хората, които редовно употребявали канабис, мигали значително по-малко от другите.

“Необходими са повече модерни научни изследвания на ефектите на канабиса и другите наркотици върху когнитивните функции на хората. Моята работа е контрибуция към тази програма.”

Изследването е част от докторската дисертация на Майкъл Ковал.