Пасажерите на MSC Opera първи ще видят обновеното пространството около Морската гара на Бургас. Зоната за обществен достъп вече разполага с нова транспортна схема - изградени са двупосочни платна за движение, кръгово, няколко паркинги, озеленяване, велоалеи, пешеходни зони, ново осветление и асфалтиран кей, пише flagman.bg.
Под този акцент се проведе срещата на заетите в круизното обслужване страни по повод двете планирани посещения в Бургас на най-големия европейски круизен оператор МSC Criuses.

„Мащабната рехабилитация и благоустрояване на територията около Морска гара безспорно води до ново ниво на качеството на услугата и нивото на сигурността, които предоставяме при обслужването на пасажерите. В съответствие и съпоставимост сме с най-взискателните и утвърдени европейски и световни условия и критерии за посещение в круизен порт. Последователността в решенията и действията на Mинистерството на транспорта, информационните технологии и cъобщенията, ДП „Пристанищна инфраструктура”, Община Бургас, държавния пристанищен оператор за подобряване на круизното обслужване са видими и се признават от всички големи круизни компании. Единственият проблем, който продължава да възпира операторите на круизни кораби от мащабно завръщане в региона, е невъзможността за организиране на стабилна кръгова черноморска дестинация, включваща популярните в круизния бизнес портове – Одеса, Сочи, Ялта, предвид обострените отношения между Украйна-Русия”, посочи изпълнителният директор на  пристанището Диян Димов.
 

Фактът за запазване на двете планирани през 2015 г. посещения на лайнера  MSC Opera от Класа Лирика на ренесансовата серия на МSC Criuses, при отпадане и транзитно преминаване на Босфора и Истанбул е ясен сигнал, че Бургас запазва притегателността си на сигурна и атрактивна туристическа морска позиция, допълни още Димов.
 

След като „Пристанище Бургас“ ЕАД беше избрано за провеждане на Генерална Асамблея на най-голямата световна асоциация на круизните портове в света MedCruise /77 круизни порта/ в Бургас през септември 2020 г. ръководството на дружество взе решение и проведе първите официални разговори с организаторите от SEATRADE, относно условия и процедура за паралелно провеждане в същия период и на годишното европейско круизно изложение включващо и конференция на бранша.
 

MSC Opera ще докара на 15 октомври в Бургас 2120 пасажери. Следващото посещение на кораба, чийто маршрут минава през пристанища на Италия, Гърция, България и Румъния, е на 27 октомври.