Най-подходящото време за ободряващата напитка не е веднага след скок от леглото. Свикнали сме да започваме деня с ароматната  напитка, за „да се събудим”, но американски учени разкриват, че не е добре да пием кафе преди 9 сутринта.

Невролози от Университета в Мериленд, САЩ, са си поставили за цел да проучат кой е най-подходящият час за първата глътка кафе. В тялото ни се отделят различни хормони, които следват определен 24-часов цикъл. При всеки човек той е индивидуален, но като цяло организмът се влияе от дневната светлина.  

Един от тези хормони е кортизолът - той се грижи да сме будни и готови за работа. Отделя се в тялото между 8 и 9 сутринта, между 12 и 13 часа, както и в късния следобед (17,30 - 18,30 ч.). Кортизолът спомага за превръщането на енергията в захар, която от своя страна захранва клетките. Той контролира и биологичния часовник на човека, като нивата му обикновено са най-високи около един час след събуждане, след което постепенно започват да спадат. Именно след този час е подходящото време да започнем с кафето.   

Това са периодите, в които се активизираме по естествен начин. Ако пием кафе в тези часове или малко по-рано, объркваме организма и намаляваме ефекта от кортизола. Тялото ни получава прекалено голяма доза стимуланти и в дългосрочен план се понижава чувствителността ни към тях. Започваме да пием все повече кафе, за да усетим някакъв ефект.