Рецептите на традиционната медицина крият цял арсенал от средства против настинка, понякога много ефективни. И това се отнася не само за билки, но също така и за конвенционални продукти, които се използват ежедневно, пише zajenata.bg
Невероятно, но обикновената захар попълва хазната от народни рецепти. Оказва се, с тази сладост може да бъде ефективно средство за защита против кашлица.

Кашлицата бива два вида -  суха и мокра . Появата на първото доказателство за инфекциозно-възпалителен процес на дихателните пътища е дразнене на слизестите мембрани на гърлото.

Горената захар помага да се трансформира сухата кашлица в мокра, а след това секретът да излезе под формата на храчки. Освен това домашното лекарство леко облекчава  болки в гърлото.

Как да приготвим карамел против кашлица

Карамелени близалки

Поставете 2-3 супени лъжици захар в емайлирана тенджера на слаб огън и оставете, докато захарта добие цвят на карамел. Не забравяйте да разбърквате непрекъснато. Получената смес изсипете в намаслени формички или чаени лъжички, оставете да се втвърди. Ближете 3-4 близалки дневно. Без съмнение, като  лекарство  ще го оценят най-много децата, но не прекалявайте със сладкото.

Карамелизирано масло

Захарта трябва да се разтопи като за бонбони. Когато масата стане кафява, добавете 100-150 гр. масло. Тя ще се превърне в  карамелена паста , която може да намажете върху хляб или да ядете с лъжица.

Сироп от горена захар

Течната  карамелизирана захар  трябва да се разреди с вряла вода, добавете сокът от половин лимон и малко мед. Сварете сместа до консистенция на сироп. Яжте 1 ч.л. 3 пъти на ден. Сиропът се препоръчва за лечение на кашлица при бременни жени и кърмещи майки.

Всяко от предложените средства можете да смесвате с  настърган джинджифил , мед, да разредите с мляко, какао или сок от цитрусови плодове .
Горената захар помага напълно  да се отървете от кашлицата  за няколко дни, но както всяко лекарство има редица  противопоказания.

 Първото нещо, което заслужава да се отбележи - следете използването на карамел при децата, тъй като тя може значително да увреди зъбите им. Също така захарта не може да се използва при хора, страдащи от диабет и заболявания на стомашно-чревния тракт.