Компанията „Ериксон“ е обявила, че планира да съкрати до три хиляди служители по целия свят, включително около 175 във Финландия, пише вестник Helsinki Times, цитирана от "Фокус".
Доставчикът на телекомуникационни услуги отбеляза, че ще започне консултативни преговори с цел съкращаване на приблизително 135 души от администрацията, поддръжката и разработването на продукти в Киркконумми и още 40 души персонал в Оулу.

Уволненията са част от програмата за основна трансформация на фирмата за гарантиране на дългосрочната конкурентоспособност, заяви временният изпълнителен директор на „Ериксон“. „Ние продължаваме да се фокусираме върху изследванията и разработването на продуктите“, подчерта мениджърът. Той обаче отказа да уточни детайли за планираните съкращения. 

„Ериксон“ не е единственият голям работодател, който да обявява уволнения тази седмица във Финландия. „Тиви“, доставчик на информационни и комуникационни технологии, свързани с новини, също планира да започне консултативни преговори за намаляване на максимум 400 позиции в страната.