90 наследници от пет поколения на наброяващия днес 376 души Юручки род от махала Марево в симитлийското село Градево се събраха на първа родова среща в Благоевград. Инициатори на мащабното фамилно събитие са Горица Юрукова, Веска Калпачка, Снежана Вълкова, Лидия Калпачка и Снежана Калпачка, а в организацията му активно се включили още доста родственици, сред които педиатърът и ЮЗУ преподавател доц. д-р Екатерина Митова, София, Димитър и Лазара Причкапови, завеждащият отделението по неврология в Общинска болница - София и преподавател в ЮЗУ доц. Росен Калпачки, който в ролята на фотограф обиколил всички важни за историята на рода места в Градево за изготвяне на филм, в който е използвана музиката на друг известен градевец - Димитър Янев.
Най-възрастните, вече над 80-годишни, стожери на фамилията Кирка Юрукова и Йосиф Калпачки най-много помогнали да се издирят наследниците на основателите на Юручкия род дядо Атанас Юруков, който преди близо два века от Кърджалийска махала отишъл домозет в Марево при невестата си Велика. С любопитни факти за селото и рода Горица Юрукова обогати откъслечната информация, достигнала до участниците в срещата по различни канали, като обясни, че името на рода „юрук“ в превод от арабски означава номад, т.е. хора, които се занимават с добитък, какъвто е бил поминакът на предците им.

„Марево е сред най-големите махали на Градево, за нея се съобщава в регистрите на Османската империя за пръв път през 1516 г.“, съобщи Г. Юрукова, като обясни, че откритите спомени за рода им стигат до Атанас и Велика Юрукови и четирите им деца Йордан, Китан, Кипре и Мария. Над 376 са наследниците им днес, включени в специално изработеното за срещата родово дърво.
 

„Те са пръснати из цяла България и по целия свят - архитекти, техници, инженери, икономисти, учители, здравни работници, лекари, научни работници, журналисти, редактори на вестници, кметове, старшини, офицери, хора от всякакви професии, всичките добри и работливи. Всички те и децата им ще продължат рода ни, за да пребъде българското и да се помни коренът“, събра аплодисментите на присъстващите на тържеството млади и стари.
 

Още при първите ритми на народната музика баба Кирка Юрукова хвърли бастуна и, забравила за болките по цялото тяло, поведе хорото. По-младите от новото поколение да поемат щафетата и да направят следващата родова сбирка, бе посланието на тазгодишните организатори, а наздравиците и хората продължиха часове.