В днешния свят, ако някой знае къде е телефонът ви и какво се случва около него, то вероятно ще знае и къде сте вие и какво се случва около вас. А пък ако може да погледне по-отблизо самия апарат, то тогава със сигурност ще знае повече, отколкото би ви се искало.
Какво се случва с телефона ви, когато бъде хакнат?

Той става перфектното устройство за проследяване. Хакерът може да разбере къде сте, може да ви чуе с микрофона, да ви заснеме с камерите … и това е само началото.

„Може да се видят сайтовете, които сте посещавали, чатовете ви, телефонните контакти, входящи и изходящи набирания, смс-ите ви … плюс това могат дори да се добавят смс-и, като получени, които преди това не са съществували“, разказва за хакнатите устройства Ростислав Петров.
От години той работи като етичен хакер и се занимава с опазването на различни системи от хакерски атаки. Каква е разликата между него и истинския хакер може да видите в следващото видео:

В лабораторна среда провеждаме експеримент, като умишлено инсталираме специален вирус – „троянски кон“ на мобилен телефон. Какво се случва с телефона, как се създава и как работи вирусът може да видите във видеото към поста.
„Троянският кон“ може да се вгради в съществуващи програми и може да изглежда по всякакъв начин. Може дори да е с иконата на някое добре познато наше приложение. Затова Ростислав съветва хората да свалят апликации само от официалните сайтове. Всяко друго място е потенциално опасно и никога не знаем какво ще се случи с телефона ни.

Друг важен съвет, който дава етичният хакер, е да внимаваме много със свободните wi-fi мрежи. “Безплатен обяд няма. Аз препоръчвам на хората да избягват да се включват към разни свободни мрежи, защото тогава е много голям рискът някой да хакне телефона ви. Особено пък на места, където не се предполага да има свободен достъп до интернет, примерно да не сте в някое кафе или заведение – много е съмнително да се появи свободна мрежа, все пак всеки си плаща интернета.“

Относно експеримента, който проведохме - Ростислав изрично подчертава, че всичко се случва в лабораторна среда и при съгласието на притежателя на телефона. „Ако някой направи подобно нещо, то е на 101% подсъдимо, човекът ще бъде съден и ще бъде вкаран в затвора.“ 


Източник: Vesti.bg.