В ЦИК трябва да изпълняваме закона такъв, какъвто е. Има странни и некоректни записи в доста подписки. Има в тях починали хора, не искам да приема, че подписването за тях крие рискове за здравето. Това заяви шегувито Цветозар Томов, говорител на ЦИК в ефира на Нова телевизия.
"Подписите са, за да се види, че този човек е популярен и има подкрепата на хората. Гражданите, които се проверяват, ако установят, че личните им данни са използвани неправомерно, може да се обърнат веднага към Комисията за личните данни" сподели Томов.
 
"Габаритите на бюлетината няма да ги съобщим публично. Отляво на квадратчето ще бъде името на партията, която издига кандидатът, а от дясно, иманета на кандидатите", поясни говорителят на ЦИК.
 
"Хората, които се явяват на избори, за да изпълнят формулирания от закона избирателен дълг, могат да сложат хикс в това квадратче, а гласът им няма да отиде при нито един от кандидатите. Така се вдига избирателната активност, но не отиват към процентите на участниците. Според мен от въвеждането на това нещо, няма да има голям ефект. Все пак някои хора ще решат, че е по-отговорно да се явят на изборите", призна той.
 
"Ако не отидем на избори на 6-ти ноември, все още ще имаме право да гласуваме. Ако за втори път обаче не отидем на президентски избори, ще бъдем отписани от избирателните списъци. Няма финансова глоба, ако не гласувате, но е по-добре да го направите, според мен и според ЦИК.