Подземните гаражи в междублоковите пространства в София задължително трябва да имат градинки на покривите си. Това предвиждат промени в Закона за устройството на Столична община, които бяха качени за обществено обсъждане. Сред основните цели на проекта е да се предотврати презастрояването на града и да се опазят зелените площи, пише „Телеграф”.
Междублоковите пространства ще бъдат обособени в отделна категория терени за озеленяване. В тях ще се допуска строителство само на детски площадки и подземни гаражи и то при условие, че инвестиционният проект предвижда озеленяване върху цялата площ над гаража, включително с висока дървесна растителност.

Законопроектът слага край на строежите върху гола поляна. Няма да се издават разрешителни за строителство върху парцели, до които няма прокаран път и инфраструктура. По този начин трябва да се избегне повторение на случаи на хаотично застрояване като в „Манастирски ливади”.

Собствениците на терени пък ще имат стимул да дадат част от парцела си за прокарване на път до тях, тъй като в противен случай няма да могат да ги застроят.

Строителството на големи сгради над 20 000 кв. м застроена площ, каквито например са моловете, пък ще става само след одобрение на общинския съвет. Инвеститорите ще трябва да представят анализи за транспортното им обезщетение със симулации на сегашния и бъдещия трафик, за да докажат, че обектът им няма да предизвиква задръствания.

Изграждането на сгради на височина 50 метра също ще става след одобрението на общинския съвет.