Министерството на отбраната на Руската федерация е предупредило Съединените американски щати (САЩ), че ударите по територията, контролирана от сирийското правителство, създават опасност за руските войници, съобщава вестник „Росийская газета“.
„Днес голяма част от офицерите на руския Център по помиряване на конфликтните страни работят по „земя“. Те доставят хуманитарна помощ и водят преговори с лидерите на селищата и въоръжените отряди в много сирийски провинции. Благодарение на тяхната дейност 732 населени места и стотици хиляди сирийци вече са се върнали към мирен начин на живот“, заяви официалният представител на министерството генерал-майор Игор Конашенков.

По неговите думи произволните ракетни и въздушни удари по територията, контролирана от сирийското правителство, създават ясна заплаха за руските военнослужещи. „Обръщам внимание на „горещите глави“, че след нанасянето на 17 септември от самолети на коалицията на удар по сирийските войски (…), ние предприехме всички необходими мерки за елиминиране на всякакви подобни „грешки“ в отношенията на руските военнослужещи и военните обекти в Сирия“, добави Конашенков.