Антонио Гутериш е новият генерален секретар на ООН. Той не е жена и не е от Източна Европа, но успя да консолидира най-голяма подкрепа зад себе си. Би Би Си ни предлага и основните моменти от неговата автобиография.
Гутериш е бивш премиер на Португалия, а през последните години заемаше поста на висш комисар за бежанците. Според запознати с неговата работа официални лица, Гутериш е способен да вдъхне нов живот на ООН.

Антонио Мануел де Оливейра Гутериш е роден през 1949 г. в Лисабон. Той учи инженерство и физика във Висшия технически институт.

През 1971 г. започва академична кариера като старши преподавател. Той е ревностен католик. През 1974 г. влиза в редиците на Социалистическата партия. През 1992 г. е избран за генерален секретар на партията. През 1995 г. става премиер на Португалия. Заема поста в продължение на 7 години.

През 2005 г., той става върховен комисар за бежанците на ООН. Гутериш владее португалски, испански, английски и френски език. Отбелязва се, че при неговото управление способността на Агенцията за бежанците да реагира своевременно на бежански кризи се е подобрила.

Самият той призоваваше богатите страни да отделят повече средства и ресурс, за да помогнат на засегнатите от различни кризи и конфликти.

Антонио Гутериш има два брака. Първата му жена умира през 1998 г. От нея има две деца. През 2011 г. се жени втори път. След това има приемен син.

Източник: fakti.bg