Западни неправителствени организации и военни анализатори твърдят, че руснаците са създали военна база, която подслушва и следи американските военни интереси на Балканите, съобщава Асошиейтед прес в репортаж. 
Става дума за ръководен от Русия център за борба с бедствията край Ниш в Сърбия, който според западни експерти е база на Кремъл за шпионаж в центъра на Балканите. 

Докато Сърбия все още е близък съюзник на Русия, съседките ѝ на Балканите нарастващо не се доверяват на намеренията и присъствието на Москва, особено държави от бившия съветски блок като България, Румъния и Унгария, управлявани от комунистически режим десетилетия след Втората световна война. 

Ако се докаже, че това е военна операция на Русия, базата би била първата на Кремъл в Европа, която е извън бившия Съветски съюз от разпадането на Варшавския договор в началото на 90-те години на XX век. 

Западни анализатори отбелязват, че базата – съвместно управлявана от сръбското и руското правителство, която се намира до летище в Ниш, е отговорът на Кремъл срещу експанзията на НАТО в региона. 

Всяка държава около Сърбия е или в западния алианс, или желае да се присъедини. Руският партньор в базата е Министерството на извънредните ситуации – полувоенно ведомство, чиито дейности включват борба с бедствията и авариите, но също има позиции, които се заемат от руските тайни служби. Министерството отдавна играе роля в Сърбия, включително за разминиране и обезвреждане на бомби от въздушните удари на НАТО над страната през 1999 година. 

Центърът беше открит с церемония през 2010 г. Сергей Шойгу – тогава министър на извънредните ситуации на Русия, а сега военен министър, заяви, че дългогодишната спекулация, че Русия е създала военна база в Сърбия, е “чиста измислица”. 

Официални представители на НАТО отказват да коментират естеството на базата, отбелязвайки лаконично, че не се тревожат много за ролята ѝ, каквато и да е. 

Представители на ЕС пък заявиха, че ако Сърбия стане член на ЕС, както желае, ще трябва да се присъедини към програмите на съюза за борба с бедствията и авариите и да забрави за руснаците. 

По време на наскорошно посещение в т.нар. Руско-сръбски хуманитарен център имаше малко видими доказателства, че обектът се използва за нещо друго освен за борба с наводненията, горските пожари и други природни бедствия, отбелязва АП. 

Кадрите на видеоекраните в командните стаи, показани на журналисти, са предимно от камери за наблюдение, разположени около обекта. Отвън руски инструктори обучават сръбски пожарникари. Вътрешността на центъра за борба с бедствията Вячеслав Власенко, един от руските директори в базата, обяви, че центърът е далеч от оборудвана база за шпиониране на съседна Румъния, където наскоро бяха задействани елементи от противоракетната отбрана на САЩ, или Косово, където НАТО поддържа мироопазващи сили и има американска база. 

Жителите на Ниш са разединени за руското присъствие в града им. “Много се говори за руската база, но обществеността не знае цялата истина. Мисля, че се случва нещо там, което обществото не знае”, казва Петър Йованович.