Обществени организации ще могат да правят предложения за увеличаването на площта на защитените зони в България – това гласят промени в Закона за биологичното разнообразие, неочаквано публикувани за обществено обсъждане.

Според източници на “Труд” по този начин министерството на околната среда отваря вратата пред коалицията “За да остане природа в България” за неограничено разширяване на “Натура 2000”.
Това става възможно чрез корекции в член 16 на закона. Към него се добавя алинея 7. В нея е указано, че предложения за увеличаване и намаляване на площта на защитените зони “могат да правят държавни и общински органи, научни и обществени организации”.

В момента България е държавата в Европа с най-много територии, включени в мрежата “Натура 2000” – над 30%. На тези места животът на практика спира заради невъзможността за инвестиции и всякаква човешка дейност. Единствените, които печелят от това, са организациите от “За да остане природа в България”.

Досега техният основен доход беше от създаването на планове за управление на природни и национални паркове. След като вече всички паркове имат такива, те се насочиха към защитените зони, чието развитие носи пари по европейските програми за екология.