"Русия има интерес нейни представители да заемат високи постове при следващия генерален секретар на ООН, но не е сключвала никакви тайни сделки в процеса на избор на следващ ръководител на организацията", това категорично заяви постоянният представител на Русия в организацията.
Русия се е оказала в "доста трудно положение" в различните фази на вота за нов генерален секретар на ООН, призна Виталий Чуркин, цитиран от БГНЕС.

Той напомни, че в самото начало Москва е настоявала за това лидерът на организацията да е представител на Източна Европа.

"Много искахме да видим жена на този пост. В същото време трябваше да отчетем факта, че има и други силни кандидати. Ние не обещахме да блокираме всеки, който не идва от Източна Европа", добави Чуркин.

"В хода на дискусиите с различни кандидати, включително и Гутериш, ние изразихме заинтересоваността си от по-широко представителство във висшите ешелони на секретариата и това не е тайна. Ние публично сме говорили за това няколко пъти, но не е имало никакви задкулисни сделки. Не са задавани никакви директни въпроси, не сме давали никакви обещания!", обясни руският дипломат.