Емблемата на Главната на Пловдив коминочистачът Христос Христозов ослепя. 70-годишният мъж е сполетян преди половин година от диабет. Резултатът е силно намалено зрение и на двете очи. В момента трудно ходи, защото вижда само силуети. Христос е прегледан от светилото в офталмологията професор Блага Чилова. Диагнозата е катаракта. Само спешна операция може да възстанови зрението му. За целта са необходими малко над 2000 лева, коминочистачът обаче не разполага с парите. Той отправя зов за помощ към пловдивчани.
Христос се надява не само хора, на които е отпушвал комините, но и тези, които са се снимали с него за късмет, да се включат в благотворителната акция. Коминочистачът казва, че е влизал в домовете на много известни пловдивчани да им свърши работа. Дори с проф. Чилова се запознал по същия повод. 

Поради бюрократщина прекъснал здравното си осигуряване за няколко месеца. Години наред той плащал в НОИ на ръка парите си за здраве. Веднъж решил да ги прати по пощата. Впоследствие разбрал, че тези пари не са преведени по правилната сметка. За да попълни "дупката" в осигуровките, са му нужни 350 лева. Христос ги няма, тъй като преживява с пенсия от 118 лева. 

Ако успее да събере парите, първо ще плати осигуровките, после ще се яви на ТЕЛК с документацията от проф. Чилова и после ще се оперира. Засега е съгласен дори хирурзите да махнат пердето само на едното око, но да прогледне, за да може да ходи сам. 

Христос Христозов е от хасковското село Гарваново, а в Пловдив идва през 1996 г.. Кръстен е на дядо си, който получил името си, за да остане жив, тъй като преди него в семейството починали 4 деца. Известен е освен с професионализма и с това, че може с часове да разказва различни истории. Любимата му тема са жените. За тях казва, че ги поставя на пиедестал, по-висок от най-големия комин, който е чистил. За журналистите - че са като сутиените, понякога дават грешна информация. 
 

За поверието за късмета и коминочистачите - че е истина. Един мъж, който го докоснал за щастие, се върнал да му благодари. Заварил жена си с друг в леглото, но за него това се оказало късмет и вече знаел, че тя му изневерява и ще получи желания развод. 

Христос стана герой в японски филм, гледан от 35 млн. души по целия свят. Екип от Токио пристигна в Пловдив специално, за да го заснеме.

Банковата сметка на Христос Христозов е:

BG85STSA93000023604480
STSABGSF-Банка ДСК Пловдив

Източник: Marica.bg