Популярната певица Мая Нешкова нагази в ново поприще  - балнеоложки туризъм. Нежната половинка на композитора от Гоце Делчев Кирил Икономов ще строи в Сандански балнеологичен център, пише struma.bg.

Намерението на Нешкова е мащабно - базата в местността Нишан таши ще е върху площ от 6596 кв.м, които са нейна собственост. Там са предвидени сгради с леглова база за 400 души, както и външен и вътрешен басейн. Балнеолечебният център ще се захранва с минерална вода от находище „Сандански“ посредством водопроводно отклонение с дължина 353,5 м и трасе през имоти, които са общинска собственост. Имотът на певицата е с изградена техническа инфраструктура - път, водопровод и електропровод, така че поне за това няма да дава пари.

Идеята на Мая Нешкова е балнеолечебният център да бъде регистриран по Закона за лечебните заведения, което ще му даде възможност да получава по клинични пътеки пари от Здравната каса или от НОИ.

РИОСВ - Благоевград и Басейнова дирекция Западнобеломорски район вече обявиха инвестиционното намерение на певицата инвеститорка за допустимо и стартираха процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целта на опазване на намиращата се в съседство с парцела защитена зона.

Заради новата си инвестиция преди 3 г. певицата води дело срещу тогавашния кмет на община Сандански Андон Тотев. В Административен съд - Благоевград тя обжалва заповедта на градоначалника, съгласно която съседният на нейния имот бе преотреден от „земеделска земя с гори и храсти“ в „терен за жилищно строителство“. Певицата оспорва в съда заповедта с мотив, че не са я уведомили като съседка, че ще застрояват терена. Мая Нешкова обаче пропусна да внесе 200 лв. за съдебно-техническа експертиза и загуби делото, в резултат на което сега ще трябва да се примири, че до балнеоцентъра й ще има частни жилищни кооперации.

59-годишната певица е възпитаничка на естрадния отдел на Консерваторията и до момента целият й активен живот е свързан с музиката. През 1995 г. тя слезе временно от сцената, за да роди и отгледа близначките си Йоана и Весела, но 10 г. по-късно се върна отново на естрадния подиум и оттогава не е спирала да пее. След като миналата година направи пищен абитуриентски бал на двете момичета и те поеха по своя път, а през май тази година тя стана носител на най-високото отличие в България в областта на науката и културата - орден „Св.св. Кирил и Методий“ ІІ степен, неуморната Мая явно е преценила, че е време да се заеме с нещо ново и е решила да се захване със строителство.

Инвеститорката най-вероятно ще работи чрез фирмата си „Майвес“ ЕООД, която регистрира миналата година с адрес бул. „Дондуков“ 23 в столицата - същия, където семейството живее. Уставният капитал на фирмата е скромен - едва 10 лв., но амбициите й са големи: като основен предмет на дейност Мая Нешкова е посочила „производство на електрическа енергия“. Певицата е едноличен собственик на целия капитал от 10 лв., но е допуснала съпруга си Кирил Икономов да управлява дружеството заедно с нея.

Балнеоцентърът няма да е първият имот на Мая Нешкова в Сандански. В курортния град тя и съпругът й са собственици на т. нар. „имение „Стримон“, намиращо се на метри от парковата зона на града и непосредствено до малката резиденция на Коко Динев. „Имението“ представлява 10 стари бунгала, поставени още по време на соца от Кирил Икономов върху няколко дка земеделска земя и с благословията на тогавашната общинска управа. Преди години на мястото се намираше и едноименното хитово заведение, в което всички народни и поп звезди от Пиринско се изреждаха да пеят. В момента мястото обаче е едно от най-западналите в Сандански - преди 3 г. артистичното семейство позволи на група роми да изнесат целия инвентар от бунгалата и сега те са потънали в бурени, изоставени на произвола на времето и скитниците.

В Благоевград, където премина началото на творческата им кариера, семейството имаше 2 атрактивни апартамента в центъра на града. След като решиха да се изселят в София, те продадоха единия, а другия - над бившата книжарница „Перун“, предоставиха за ползване на техни безимотни роднини. След като не можаха да се разберат с „Пътнически превози“ за собственост върху ресторант „Кончето“ и наскоро дружеството го продаде, Кирил и Мая Икономови останаха без всякаква собственост в Благоевград, ако не се брои частният им минипараклис в парк Бачиново. Заради него те идват в града задължително 2 пъти годишно - на Голяма Богородица, когато правят благотворителен курбан, и на 1 май - денят, когато се венчали и когато е родена Мая. На този ден вече 25 г. двамата се усамотяват в малкото параклисче и с необичаен и известен само на тях ритуал подновяват пред Бога брачните си клетви за вярност.