Роднини на "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо не дали никакви пари на шефа на финансовата пирамида "Ийст уест интернешънъл" Иво Недялков от общия им бизнес. Това стана ясно от неговите показания по време на делото срещу балдъзата на Брендо - Десислава Дишлиева, в Софийския градски съд (СГС), пише в. България днес.
Съпругата на убития баджанак на Брендо - Константин Дишлиев, е подсъдима за пране на 3 083 800 евро от дрога. Освен по това дело Десислава е съпроцесник по друго заедно с Брендо, доведения му брат Симо Карайчев, бившата му жена и нейна сестра - Моника Добринова. То също е за легализиране на пари - 21,8 млн. лв. от наркотрафик.

Скандалният юрист Иво Недялков е помагал на фамилията на Евелин Банев-Брендо да легализира милионите, изкарани от трафик на наркотици. Това става ясно от обвинителния акт срещу Дишлиева. По тази причина Недялков бе призован като свидетел в съда. По желание на Дишлиева делото се гледа по съкратената процедура, без разпит на свидетели и експерти. Недялков обаче бе допуснат да дава показания по искане на прокуратурата.

Пред СГС той разказа, че се запознал с Дишлиеви покрай съпругата си Петя, която била приятелка с Десислава. Регистрирал и консултирал семейните фирми на Дишлиеви. Официалната му длъжност била юрисконсулт. В един момент със съпругата му се оттеглили от общия бизнес. Това станало по две причини, твърди Недялков. Първата била имуществена - двамата не получили никакви средства от дейността на фирмите. Втората - професионалната неудовлетвореност на Недялков. Той обясни, че е юрист, специалист по финансово право, а бил затрупан с документация и принуден да се занимава с административни дейности, които били извън неговите интереси. Иво Недялков заяви пред СГС, че е виждал Брендо на живо само веднъж в офис на столичния бул. "Витоша". По-късно получил като подарък кутия с пури от Банев. От думите на Недялков се разбра, че бащата на Константин Дишлиев – Владимир, щял да осигури няколко милиони евро за финансиране на една от фирмите на зет си и дъщеря си. Дишлиев-старши отдавна живеел в Норвегия, където и починал от инфаркт в началото на месеца. Друга част от парите постъпвали във фирмата от кредитни линии от банки в Австрия и Швейцария, поясни Недялков.

Според прокуратурата схемата за изпиране на парите е замислена в далечната 2002 г. През това време Десислава, Моника, Брендо и Константин са много близки. Банев контролира огромни доставки на дрога за различни европейски страни и печели милиони. Близките отношения между четворката дават възможност на Брендо да влее милионите в кръг от фирми, управлявани от Десислава, Моника и Константин. Четиримата изграждат организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, установява прокуратурата. Тя действа от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. в България, Великобритания, Северна Ирландия, Британските Вирджински острови, САЩ, Швейцария. Според разследващите за прането на парите отговаря Константин, като влива финансовите потоци в няколко фирми от семейния кръг до убийството му на 14 май 2005 г.

Фамилията отваря сметки в Австрия и Швейцария, като се възползва от облекчените изисквания на тамошните трезори, които не питат за произхода на парите. Според обвинителния акт срещу Десислава семейните фирми получават офшорно финансиране със средства от дрогата на Брендо. Десислава е наясно откъде идват парите, твърди прокуратурата.

3 083 800 евро са открити в сейф на трезора "Финтех" на столичния бул. "Евлоги Георгиев" на 15 юни 2007 г. Парите са натъпкани в касата, наета от Мария Теофилова, която е приятелка на Десислава Дишлиева. В периода от 24 април до 16 юни 2007 г. Теофилова посетила трезора девет пъти. Това ставало след уговорка с Десислава. Пред сградата идвали непознати хора със сакове, пълни с пари, а Теофилова ги прибирала. Когато касетата се препълнила, тя отваряла чантите, вадела пачките и ги подреждала вътре, установило разследването.

Съпругът на Десислава е застрелян близо две години по-рано, когато в Испания са задържани за наркотрафик двама от най-близките авери на Брендо. Тогава започват разследвания за пране на пари срещу Десислава, Моника и Брендо в България, Испания, Италия, Швейцария. Това принуждава Десислава да крие парите кеш, твърди прокуратурата.