Излизането на Великобритания от ЕС ще стане главно политическо и правно препятствие за реализиране на политиката на санкции, твърди вестник The Wall Street Journal.
Санкциите станаха за ЕС основен външнополитически инструмент и Великобритания изигра в това голяма роля, отбелязва изданието. Например британските власти подкрепиха немския канцлер Ангела Меркел, която се изказа за въвеждане на ограничения относно Русия, което позволи да се сформира политически мощна противотежест на европейските опоненти на санкциите, в частност Италия и Гърция. Лондон също така пое върху себе си икономическата част на санкционната политика, лишавайки руските държавни компании от възможността да привлекат средства на британския пазар, който се явява финансов център на целия континент.

Експерти очакват след няколко години, когато Великобритания вече няма да е член на ЕС, да се провежда по-мека политика на Брюксел по отношение на Русия.

Британия също така се явява основен източник на информация, свидетелски показания и факти, на чиито основания се съставят санкционните списъци, а след това се разглеждат във висшите съдебни инстанции на ЕС.

Именно Лондон разработва правовата база за бъдещите ограничения.

Британия обменя разузнавателни данни с Франция, обаче когато проектът за санкции попадне в европейски съд, достъп до информацията получават и другите страни от ЕС, а това заостря вниманието на Лондон. След Brexit страните от ЕС все по-трудно ще получават такава информация, защото Великобритания много трудно ще следи кой и как ползва тази информация.

Превод и редакция: БЛИЦ