Здравното министерство ще „насилва" аптеки да работят денонощно, така че във всеки населен район в страната да има аптека, която функционира и през нощта. Това съобщи заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, като уточни, че „подобен тип насилие изпитват и аптеките в Германия, която е относително стара демокрация". Мярката е залегнала като част от промените в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, които предстои да се финализират, съобщава "Дарик".
Промените, които предстои да се реализират в закона за аптеките, са в четири основни насоки, уточни Пенков, и добави, че към момента те напрегнато се дискутират с браншови организации.

"Първата основна група промени е свързана контрола и наблюдаването на наличието на лекарства на българския пазар. Много често медиите ни информирате, че има липса или недостиг на едно или друго лекарство и това се случва поради определени търговски интереси за паралелен износ от страната. Затова сме се постарали да вкараме текстове, с които да увеличим контрола", коментира Пенков. 
Друга група от промени се отнася до създаването на аптечна карта, допълни, заместник-министърът.

"Тя не е задължителна, не е ограничителна, няма да слагаме метри и сантиметри от аптека до аптека. Където искат да правят. Въпросът е, че показваме къде са белите петна, къде няма аптеки, къде няма денонощни аптеки, какво се случва и даваме определени възможности на аптеките майки - основните аптеки, да разкриват втори и трети адрес, клонове в по-малки населени места, на частично работно време. Чисто административно командно насилваме аптеките да направят денонощен график в рамките на областта в полза на хората, така че да има поне една аптека, която работи нощно време и да може човек, като има проблем, да си купи лекарство. Подобен тип насилие изпитват аптеките в Германия - стара демокрация. Така че ние, вземайки добри практики на насилие в Европа, предлагаме същото да се случи и тук", каза Пенков.

Все още се обсъжда и възможността държавата и общините да създават мобилни аптеки. Те ще бъдат подвижни и ще обикалят по график населени места, които са разкъсани, посочи още Пенков.